Energielabel

Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een huis. Het energielabel is maar een klein kenmerk, maar wel een met veel impact. Ontdek hier wat dit voor jou betekent en welke mogelijkheden er zijn om het energielabel te verbeteren.

Wat heb je aan een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is én wat ervoor nodig is om het huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. De labelklassen lopen van A++++ (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Je hebt een geldig (definitief) energielabel nodig als je je huis wilt verkopen. Een gunstig energielabel heeft een positieve invloed op de waarde van je woning.

Meer informatie


Heeft elke woning op funda een energielabel?

Een energielabel is wettelijk verplicht én moet vermeld worden in de advertentietekst bij verkoop. Bij iedere woning op funda kun je dus het energielabel terugvinden, al zijn er een aantal uitzonderingen. Zo is het energielabel niet verplicht voor monumenten of voor recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar bewoond worden.

Meer informatie

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Sinds 2021 worden energielabels geregistreerd door gecertificeerde energieadviseurs. Op basis van een aantal kenmerken, zoals afmetingen en isolatie, kunnen zij een energielabel toekennen. 

Meer informatie


Het energielabel van A++++ tot en met G

De letter op het energielabel van het huis geeft onder meer aan hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Hoe beter geïsoleerd de woning is, hoe minder energie dit kost. Bepalend voor het energielabel is het soort woning (bijvoorbeeld een rijtjeshuis of bungalow), het energieverbruik en hoe deze energie wordt opgewekt. Heeft een huis zonnepanelen of een warmtepomp? Dan wordt de energieopbrengst verrekend met wat je nog nodig hebt van een energieleverancier. Op basis hiervan wordt berekend in welke labelklasse het huis valt.

Meer informatie

Energielabel A of hoger
Een woning krijgt een label A of hoger wanneer het huis uitstekend is geïsoleerd, zonnepanelen heeft, of een zonneboiler en een zeer energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Voornamelijk nieuwbouwwoningen krijgen een energielabel van A+ of hoger.

Energieverbruik per label
A++++ 0 kWh/m2 (0-op-de-meter-woning)
A+++ < 50 kWh/m2 (Zeer laag energieverbruik)
A++ 50 - 75 kWh/m2 (Zeer laag energieverbruik)
A+ 75 < 105 kWh/m2 (Zeer laag energieverbruik)
A 105 < 160 kWh/m2 (Zeer laag energieverbruik)
B 160 < 190 kWh/m2 (Laag energieverbruik)
C 190 < 250 kWh/m2 (Redelijk laag energieverbruik)
D 250 < 290 kWh/m2 (Gemiddeld energieverbruik)
E 290 < 335 kWh/m2 (Redelijk hoog energieverbruik)
F 335 < 380 kWh/m2 (Hoog energieverbruik)
G > 380 kWh/m2 (Zeer hoog energieverbruik)

Energielabel A
Een huis met energielabel A++++ wordt ook wel een 0-op-de-meter-woning genoemd. Het huis verbruikt dan net zo veel energie als dat het opbrengt in een jaar tijd. Dat betekent overigens niet dat je energierekening ook 0 euro is: je hebt waarschijnlijk ook huishoudelijke apparaten die op elektriciteit werken. Bij het vaststellen van een energielabel wordt daarmee geen rekening gehouden.

Energielabel B
Een woning met energielabel B is nog steeds zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. Bijvoorbeeld als het HR++-glas heeft in plaats van gewoon dubbelglas. Je vindt alleen in dit huis misschien geen duurzame energiebron, zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Energielabel C
Een huis met het label C is redelijk energiezuinig en heeft een redelijk laag energieverbruik. Dat wil zeggen dat de woning goed is geïsoleerd, maar deze isolatie kan beter. In de zomer kan het huis nog aardig warm worden. Waarschijnlijk vind je hier ook wat ouder dubbelglas (bijvoorbeeld uit de jaren negentig) en zijn er geen zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen geplaatst.

Energielabel D
In Nederland heeft een woning gemiddeld energielabel C / D. Dat zijn voornamelijk woningen uit de jaren tachtig en negentig die matig zijn geïsoleerd. Bij energielabel D zijn er waarschijnlijk nog isolatieverbeteringen mogelijk. Houd er ook rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben. Hierdoor is je energierekening hoger dan bij een huis met label A, B of C. Bij een label D-woning kun je wel redelijk snel de isolatie verbeteren en bijvoorbeeld zonnepanelen of een zuinigere ketel aanschaffen. Vervang je ook het oude dubbelglas voor HR++-glas (of zelfs triple) dan komen de labels C, B en A binnen handbereik.

Energielabel E
Een oranje of rood energielabel betekent dat het energieverbruik van het huis redelijk hoog is. Meestal zijn dit wat oudere woningen die nauwelijks zijn geïsoleerd. Vaak hebben de kozijnen (vooral in de slaapkamers) enkelglas en heeft de cv-ketel in de winter moeite om de woning warm te stoken. Dit alles heeft uiteraard impact op je energiekosten en het wooncomfort: houd rekening met veel tocht in huis als je dit niet aanpakt.

Energielabel F
Bij een huis met energielabel F is het energieverbruik over het algemeen hoog. Bijvoorbeeld omdat het niet goed geïsoleerd is en er weinig energiebesparende maatregelen zijn genomen. Het risico bestaat dan dat het in de zomer binnen net zo warm is als buiten.

Meer informatie