Bekijk alle foto's

VALKENBURG | Vroenhof 60

Midden in het kerkdorp Houthem, aan de Vroenhof 60, is deze monumentale, karakteristieke en goed onderhouden boerderijwoning “Sint Maartenshoeve” met riant woonhuis, appartement, schuur en grote tuin gelegen. Chateau Sint Gerlach en het natuurgebied Ingendael zijn op loopafstand bereikbaar.

Het complex, anno 1699, is uitermate geschikt voor dubbele bewoning, B&B, aan huis gebonden beroepen, de dierenliefhebber, als atelier of hobbyruimte en is zeer gunstig gesitueerd ten opzichte van Maastricht en Heerlen en de uitvalswegen naar Luik, Aken en Eindhoven.

Het betreft een beschermd monument (nummer 36808) met de volgende omschrijving: “Hoeve van mergel en vakwerk met binnenplaats. Woonhuis links (XVIIIa) met topgevel aan de straat, poort tussen ionische pilasters, 1721. Inwendig een hoekschouw met bovenmantel van stuc met reliëfvoorstelling van Sint Maarten, XVIII. Zonnewijzer in topgevel 1699.”

Ligging:
Houthem is een kerkdorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, in de gemeente Valkenburg aan de Geul en bevindt zich op circa 6 kilometer ten noordoosten van Maastricht. Het dorp, dat gevormd wordt door de kernen Houthem, Sint Gerlach, Vroenhof en Strabeek, telt ongeveer 1.600 inwoners en ligt aan de weg van Valkenburg naar Meerssen.

Houthem was een zelfstandige gemeente tot het op 1 oktober 1940 bij een gemeentelijke herindeling opging in de gemeente Valkenburg. In juli 1941 werd die gemeente hernoemd tot de gemeente Valkenburg-Houthem, die bij gemeentelijke herindelingen in 1982 opging in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Indeling

Souterrain:
Ruime voorraadkelder (circa 18 m²) met wasmachineaansluiting en c.v.-installatie.

Begane grond:
Hoofdentree middels poortgebouw met besloten cour. Vanuit de hal is de woonkamer, de keuken, de slaapkamer en het toilet bereikbaar.
De sfeervolle open woon-/eetkamer (circa 60 m²) met zicht op de tuin en de binnenplaats is voorzien van een antieke kolenkachel (1875), plavuizenvloer, originele balken en een gewelfd plafond. Middels een “tussenhal” is de keuken, de meterkast en de tuin bereikbaar.
Aansluitend is de gesloten keuken (circa 13 m²) met apparatuur (vaatwasser, 4-pits gas kookplaat, afzuigkap en koelkast) gelegen. Vanuit de keuken is de voorraadkelder bereikbaar.
Via de representatieve hal is de toiletruimte met fonteintje, de slaapkamer (circa 18 m²) met inbouwkast en de badkamer (circa 8 m²) met ligbad, douche, wastafel en toilet bereikbaar.

Appartement:
Vanaf de cour is het achtergelegen appartement en de garage bereikbaar. Het appartement (circa 53 m²) is uitgerust met een houtkachel, eenvoudig keukenblok en een badkamer met douche, wastafel en toilet. Vanuit de woonkamer is, middels een tuindeur, de achtertuin met terras toegankelijk. Permanente bewoning is toegestaan, maar dit appartement is tevens uitermate geschikt als B&B, atelierruimte, vakantiewoning, praktijkruimte of kantoor aan huis.

Schuur:
De schuur (circa 32 m²) kan gebruikt worden als garage. Via een trap in de schuur is de enorme 2e zolder (circa 28 m² en 92 m²) met wasbak met warm en koud water en badgeiser bereikbaar. Deze ruimte is zeer geschikt als atelierruimte. Parkeren op eigen terrein is tevens mogelijk aan de voorzijde (dubbele parkeerplaats met elektrisch bedienbare poort).

Eerste verdieping:
Op de eerste verdieping is de 2e woonkamer met een slaapkamer (circa 12 m²) met inbouwkasten en een badkamer (circa 5 m²) met ligbad, toilet en wastafel gesitueerd. De woonkamer (circa 59 m²) met houten vloer is voorzien van een houtkachel en een kolenkachel. De open keuken is uitgerust met een 4-pits gasfornuis, afzuigkap en koelkast.
In de woonkamer kunnen eenvoudig meerdere slaapkamers gerealiseerd worden.

Zolder:
Middels een vaste trap is de zolder (circa 53 m²) (nokhoogte 3.37 m) met slaap-/hobbyruimte, badkamer (circa 4 m²) met ligbad, toilet en wastafel en bergkast met boiler opstelling bereikbaar.
Op deze zolderruimte kunnen eveneens meerdere slaapkamers gerealiseerd worden.

Tuin:
De parkachtige tuin, met diverse terrasjes en mooie doorkijk naar het Limburgs landschap, is zowel bereikbaar vanuit een deur in de tussenhal bij de woonkamer als via de garage en het appartement. Aan de voorzijde beschikt de woning over 2 privéparkeerplaatsen met een automatisch afsluitbaar hek.

Ter plekke van het tuinperceel is nog een bouwvlak opgenomen. Binnen dit bouwvlak mogen 2 woningen (wooneenheden) worden gerealiseerd.


Algemeen:
Bouwjaar: 1699
Perceeloppervlakte: 1.620 m2. gebruiksoppervlakte wonen: 342 m2, inhoud: 1.772 m3.
De woning is geheel voorzien van houten kozijnen, raamisolatie (m.u.v. begane grond), dakisolatie, gedeeltelijk voorzien van rolluiken. Aanvaarding: in onderling overleg.

Ter bescherming van de belangen van zowel koper als verkoper, wordt uitdrukkelijk gesteld dat een koopovereenkomst met betrekking tot deze onroerende zaak eerst dan tot stand komt nadat koper en verkoper de koopovereenkomst hebben getekend (“schriftelijkheidsvereiste”).
De termijn die wordt opgenomen voor eventuele (overeengekomen) ontbindende voorwaarden (bv. Financiering) is in de regel 4 tot 6 weken na het sluiten van de mondelinge wilsovereenkomst.
De waarborgsom/bankgarantie is 10% van de koopsom. De koper dient deze 3 dagen ná het vervallen van de ontbindende voorwaarden bij de desbetreffende notaris te deponeren.
Koper is te allen tijde gerechtigd voor eigen rekening een bouwkundige keuring te (laten) verrichten dan wel andere adviseurs te raadplegen teneinde een goed inzicht te verkrijgen over de staat van onderhoud. Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuist of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief. Van toepassing zijn de NVM voorwaarden.